Слухати або читати? Ось у чому питання…

, , 1 коментар
   З чого починається знайомство з книгою? Звичайно, із казок, що розповідає нам мама або бабуся. Або  з дитячих «страшилок» у піонерському таборі чи шалаші, побудованому в чагарниках двору. Не грає ролі «як», важливо «коли» ми знайомимося з книгою, а відбувається це дуже рано: ми ще не уміємо самостійно читати. Саме тому діти так люблять розглядати картинки у книгах – це дає їм можливість ввімкнути свою уяву і фантазію.
  Свого часу я любила слухати казки з платівок у виконанні популярних артистів. Радіопостановки так само мали своїх слухачів. Ці програми був відомі усім школярам і завоювавли величезну аудиторію в колишньому Союзі. 
   Книги, бібліотеки, платівки з літературними творами, радіо програми – все це було тим, що складало "начитаність" країни, яка колись вважалася такою, де  найбільше читають.   
   Що мають діти нового століття? Сьогодні у нас є ще один прекрасний спосіб знайомства дитини із книгою. Це аудіокниги. Спосіб цей не лише простий і доступний, але й сучасний. При постійній нестачі часу, аудіокнига частково може замінити дитині дорослого, узявши на себе функцію «розповіді казки».    
   Молоді люди з МР3-плейерами із записаними на них популярними літературними творами – яскрава прикмета сьогоднішнього дня. Сучасні аудіокниги – це високохудожні авторські твори, забезпечені музичним супроводом, різними звуковими спецефектами. Багато що в сприйнятті літературного твору змінюється залежно від методів подачі матеріалу. 

   Традиційні друкарські носії та аудіокниги є не лише  конкурентами, але і чудово доповнюють одне одного. Саме з цієї причини у всіх великих книжкових магазинах є відділи аудіокниг. У сучасному світі аудіокнига – відмінний подарунок до будь-якого свята.    Окремо слід сказати про спеціальну навчальну літературу. У всьому світі дуже широко використовують можливості аудіокниг. Нікому вже давно не треба пояснювати, що іноземну мову краще всього вивчати з «носієм мови». Аудіокнига – це унікальна можливість завжди мати такого «носія» при собі. У вивченні іноземних мов вони є невід'ємною складовою частиною традиційних підручників. Допомагають студентам у простій формі запам'ятати величезну кількість матеріалу, причому в будь-якій обстановці.
   Ще один важливий аспект поширення аудіокниг... Для незрячих людей вони є єдиним способом познайомитися із досягненнями світової літератури.  
  Але навіть професійно виконана аудіокнига не замінить класичне читання. Це всього лише спосіб залучитися до літератури. І тому аудіокнизі в сучасному суспільстві відводиться така значима роль: вона є помічником у розширенні аудиторії, яка читає.
   Поєднання традиційної книжкової продукції з аудіокнигами – ознака сьогоднішнього дня, ознака сучасної людини. Кожному залишається лише зробити вибір: читати або слухати.
    Про слухові галюцинації на українському ринку читайте тут

1 коментар:

  1. Не знаю, як би я знаходила час на всі свої "невгамовні" справи, якби не аудиокниги: шию і слухаю, готую і слухаю, в'яжу і слухаю :)))

    Шкода, що загалом всі твори російською мовою :(

    ВідповістиВидалити

Отправить комментарий

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!