Кулінарна література – літературна кулінарія

, , 1 коментар
«Тварина насичується, людина їсть, розумна людина уміє харчуватися», — говорив відомий учений-фізіолог Брілья-Саварен. Кулінарія – десята муза людства. Вона невідривно пов'язана з кожним із нас. Хтось любить готувати, хтось любить смачно поїсти, а хтось і те, і інше. Чимало відомих людей присвячують себе цій справі. Сьогодні про їжу написано багато статей і книг. Жодного людського життя не хватить перечитати всі кулінарні записи про приготування їжі.

Одного дня групу вчених, які вивчають настінні малюнки наших предків, запитали: «Що найчастіше малювали наші прародічи на валунах і скелях?». Отримали несподівану відповідь: виявляється, на першому місці є наскальні кулінарні рецепти, на другому – охота і на третьому, звичайно, секс. А рецепти вибивали не від неробства, а щоб передавати свій кулінарний досвід із покоління у покоління. Оце-так! І ми теж, як неандертальці, починаємо приділяти кухонним рецептам перше місце, а не якому-небудь там полюванню або сексу. Аби також передавати трапезні тонкощі нашим онукам. Можливо, це заклик крові - не інакше?!
Лише уявіть, скільки людей, які захоплюються кулінарією і колекціонують цікаві рецепти, живе у всьому світі. Кулінарний рецепт, згідно із російським законодавством, не може бути об'єктом авторського права, але підлягає охороні як літературний твір. Навіть так.
У наш час кулінарні рецепти — стали модним літературним жанром, до якого більше звертаються, ніж до поезії. Сьогодні дуже популярні наступні кулінарні жанри: гастрономічний нарис чи то путівник, кулінарна комедія, наприклад «Рататуй», екзистенціальна драма — «Бенкет Бабетти», гастрономічний детектив про Ніро Вульфа. Спочатку з'явилося те, чого гостро не вистачало: різного роду довідкова література, просто кажучи, куховарські книги. Потім неминуче з’явилися кулінарні враження про інші країни світу.
Для багатьох сучасних письменників кулінарія стала хобі, тому природно, що з під їх пера стали виходити літературні кулінарні шедеври:)
У 2006 році володаркою першої премії Блукера, що присуджується за найцікавіший онлайн-щоденник, заснований на життєписі і виданий в друкарському вигляді, стала американка Джулія Пауелл. Її блог під назвою "Джулі і Джулія: 365 днів, 524 рецепти і 1 маленька кухня", в якому описуються спроби Пауелл приготувати всі блюда із відомої куховарської книги Джулі Чайлд "Осягаємо мистецтво французької кухні" за 365 днів був визнаний найкращим із виданих. На думку журі, блог Пауелл виявився найцікавішим зі всіх представлених. У друкарському вигляді щоденник був виданий видавництвом Brown imprint і розійшовся накладом у 100 тисяч екземплярів.
Сама Королева Кулінарія, а з нею і її вірні слуги – літературні рецепти, захопили і мене: із задоволенням знаходжу описи приготування їжі у художній літературі. Із знайденими рецептами пропоную ознайомиться у рубриці «Книжкові лагоминки». Бажаю всім bon appetit!
Цікаві думки про те, чи потрібно робити із іжі культ, читайте у статті із "Литературной газеты"
Почерпнути інформацію про тенденції світової кулінарії можна тут
"Свіженький" огляд книг в жанрі "кулінарної прози" За пшенную кашу - расстрел
А також гостинно зупрошую на кухню до  Ніро Вульфа
Чи пообідаємо за рецептами улюблених творів?



1 коментар:

  1. Спасибо за интересные ссылки! Тема - VolNующая!:) У меня тоже рубрика есть "Кулинарное чтиво"
    Так что заходите ко мне на борщ! Конечно, "Борщ, как борщ..." - ничего особенного... Но зато - украинский! :)

    ВідповістиВидалити

Отправить комментарий

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!