Орігамі – це цілий світ!

, , Без коментарів
Існує безліч версій походження орігамі. Одне можна сказати напевно — здебільше це мистецтво розвивалося в Японії. Проте, незалежні традиції складання з паперу, хоч і не настільки розвинені, як в Японії, існували в Китаї, Кореї, Німеччині та Іспанії.
Орігамі стало важливою частиною японських церемоній вже на початку періоду Хейан. Самураї обмінювалися подарунками, свого роду символами успіху, складеними із паперових стрічок. У 1960-х мистецтво орігамі стало поширюватися по всьому світу, першим набуло визнання модульне орігамі, а потім і багаточисельні течії. Зараз орігамі перетворилося на справжнє міжнародне мистецтво.

Існує стародавнє повір'я про те, що склавши 1000 паперових журавлів, можна втілити у життя найзаповітніше бажання. Про цю легенду розповіли дівчинці, яка стала жертвою ядерного удару по Хіросімі і захворіла на лейкемію. Вона надихнулася цією ідеєю і захопилася складанням журавликів, сподіваючись на диво. Нажаль, хвороба перемогла. Але білий журавель залишився символом надії. І символом світу без війни. З історією паперових журавлів надії можна ознайомитися тут
Два тисячоліття японці молилися за мир у всьому світі, складаючи з паперу журавлів Цуру. І тепер, коли Японію спіткала нова катастрофа, ми можемо морально підтримати мешканців країни Сонця, що сходить. Майстер-клас по орігамі «Цуру»: Один журавель від тебе - одна молитва на всіх.

Орігамі…Тисячолітня традиція або нове сучасне захоплення? Саме на це питання належало відповісти учасникам майстер-класу, який проходив на базі бібліотеки-філії № 5 м. Бердичева. В ході заняття присутні ознайомилися із найцікавішою технікою роботи. Це модульне орігамі, одне із популярних різновидів цього мистецтва, в якому ціла фігура збирається з багатьох однакових частин (модулів). Кожен модуль складається за правилами класичного орігамі з одного аркуша паперу, а потім модулі з'єднуються шляхом вкладання їх один в одне.
Після цікавого викладу історії орігамі, всім присутнім була надана можливість самим спробувати створити маленьке диво.

Як відомо, діти дуже спостережливі та чуйні. Як “театр” починається з вішалки, так і сприйняття починається з першого враження. Всі, хто відвідав такий незвичайний майстер-клас, просто впевнені – враження від побаченого переростуть у постійне захоплення цим видом мистецтва. Модульне орігамі дуже цікаве, а головне – доступне для кожного.
Ознайомитися з виготовленням іграшок можливо, переглянувши майстер-клас
Також пропоную Вашій увазі коротеньке оповідання дуже цікавої російської письменниці Людмили Уліцької. Воно про силу мистецтва орігамі у встановленні спілкування між людьми. Опублікована ця розповідь була у книзі "Дитинство 49", його можна прочитати разом із іншими оповіданнями за посиланням: Бумажная победа
Гарне оповідання Михайла і Людмили Пузакових: Легенда про орігамі
А головне, не забувайте: орігамі - це цілий світ!

0 коментарів:

Дописати коментар

Отправить комментарий

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!