- Ви читаєте? - Так... - А я фотографую!

, , 10 коментарі

Ось вже близько трьох тижнів бердичівські бібліотекарі намагаються довести собі й іншим, що Бердичів – місто, де люблять читати. На початку вересня, за ініціативи місцевих фахівців бібліотечної справи, у місті стартувала доволі незвичайна акція – усі бажаючі могли взяти участь у фотоконкурсі «Бердичів читаючий». Головна умова – аби головних героїв на фото було як мінімум двоє – читач і «слово на папері». Книжка, журнал, газета тощо...

Дмитро Іванов, учасник фотоконкурсу: «Мне было интересно читать с самого детства, поэтому когда предложили поучаствовать в таком фотоконкурсе, сразу заинтересовался. Хочется немного придвинуть чтение к молодежи. Пока же среди них любви к книгам не наблюдается в отличие от людей моего возраста.»
Координатори проекту розповідають, що активність мешканців міста виявилась нижче очікуваної. Разом із тим відзначають: ті, хто все ж таки вирішив показати на широкий загал свої фототвори, дійсно люди творчі і непересічні.
Дар’я Веселовська, учасниця фотоконкурсу: «Мені дуже подобаються такі конкурси, вважаю, що у Бердичеві їх проводиться дуже мало. Мало таких конкурсів, в яких ти можеш безкоштовно презентувати свою творчість, продемоснтрувати творчий порив, можливо, допомогти комусь у чомусь, можливо, звернути на щось увагу людей. Вважаю, що цей фотоконкурс – потрібний і цікавий, потрібно проводити його щорічно. Він набиратиме обертів молодь зможе себе проявляти.»
Зловити цікаву миттєвість непросто, кожен із учасників підійшов до поставленого завдання по-своєму: комусь доводилося просто на льоту вихоплювати фотоапарат із сумки, хтось хвилинами «цілився» у свого об’єкта, ну а хтось, маючи у розпорядженні книгу, людину і час, перетворювався на сценариста, режисера й фотографа водночас, розпочинаючи цілу фотовиставу.
Петро Петровський, учасник фотоконкурсу: «Я представил три фотографии, которые идут в одной серии. Тема: хасиды, которые приехали в Бердичев на праздник Торы. Так сложилось, что я в тот день снимал это событие, и вот вышли такие фото. Еще на одной моей фотографии бабушка читает Библию. Снял я ее, когда в Бердичев пришли паломники. Кадр не постановочный, он был сделан случайно, исподтишка.»
Щодо того, чи збільшиться завдяки цьому фотоконкурсу кількість любителів книги, думки його учасників розділилися. Нарівні з такими, що не сумнівалися у тому, що Бердичів стане читати більше, були і ті хто мислив більш практично.
Петро Петровський, учасник фотоконкурсу: «Думаю, после этого конкурса люди читать больше не станут, вот фотографировать – может быть. Все-таки существует интернет. Ну разве что можно встретить кого-то с электронной книгой.»
Дар’я Веселовська, учасниця фотоконкурсу: «Чи допоможе цей конкурс у пропаганді читання? Думаю, ні. Все залежить від людини: якщо вона захоче взяти книжку і почитати – то візьме і буде читати.»
Якби там не було та усі – і учасники, і організатори «Бердичева читаючого» - сходяться у думці: такий захід пропагує творчість і небайдужість. А бібліотекарі до того ж нагадують: конкурс триватиме до 27-го вересня і попереджають: звичний образ працівника бібліотеки – тихої, зануреної у себе особи – ними вже давно забутий. І спокійного життя бердичівлянам вони не обіцяють.
Тетяна Кущук, координатор фотоконкурсу, провідний методист МЦБС: «Справа у тому, що сьогодні бібліотеки змінюють свої звичні сірі обличчя, намагаючись втілювати у свою роботу інноваційні методи. Вже не є дивиною такі форми роботи, як букросінг, бібліотечний флешмоб, бібліотечний квест і навіть така цікава річ як «Ніч у бібліотеці», до якої, правда, нам іще далекувато. Ми хочемо привернути увагу читача до бібліотеки, до книги взагалі, хочемо показати, що Бердичів – місто читаюче. Бібліотекарі – народ непосидючий і подібні акції ми проводитимемо доволі часто.»

Автор: Олександр Єжель
Камера: Юрій Гавриш

10 коментарів:

  1. Ух ти!!! Тут все - і бібліотека, і Бердичів, і з тобою, Тетянко, нарешті побачились знов через екран :) Супер!

    ВідповістиВидалити
  2. И задумка замечательная, и воплощение довольно удачное! Молодцы!
    Танюшка, приятно было тебя увидеть! Какая ты ещё молоденькая! И боевая!:)

    ВідповістиВидалити
  3. Нарешті, Ганнусю, можу сказати декілька слів про конкурс. Але, на жаль, менталітет провінційних містечок такий: люди чи-то не вірять у такі справи, чи-то не привчені... Але лунали відгуки, що на наступний рік потрібно продовжувати цю ідею.

    ВідповістиВидалити
  4. VolNa, мы старались, но первый блин получился слегка комом:-( Не столько много работ, как хотелось бы...
    Рада знакомству, Наташ! И за молоденькая спасибо:-)

    ВідповістиВидалити
  5. Галина Козаченко23 вер. 2011 р., 12:14:00

    Только вчера в разговоре с зав. НМО Винницкой областной библиотеки я хвалилась тобой, убедительно советуя зайти на блог и убедиться в том, что мои слова - не комплимент, а простая констатация факта! И вот на тебе: новый сюжет, новая мысль, творчество, помноженное на душу. Какая же ты все-таки молодец!

    ВідповістиВидалити
  6. Ну Галина, ну подружка:-) Все расхваливаешь меня? Все в краску вгоняешь?:-) Право, не стоит... Неловко себя чувствую...
    Кстати, Наталья Ивановна Морозова, моя однокурсница, любимица и душа группы!

    ВідповістиВидалити
  7. Згідна з думкою, що один такий фотоконкурс не привчить людей більше читати, але якщо він стане традицією, приверне до себе молодь, і тоді ситуація потрохи почне змінюватись.

    ВідповістиВидалити
  8. Ochumelaya, і я повністю згідна з такою думкою! Тому потрібно, щоб це починання стало традицією... Що і будемо втілювати у життя

    ВідповістиВидалити
  9. Чудова ідея, цікавий конкурс, нам подобається!

    ВідповістиВидалити
  10. БібліоШЕЛЕСТ, дякую! Ми так близько живемо, що потрібно вже налагодити тісні зв’язки!:-)

    ВідповістиВидалити

Отправить комментарий

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!