Смак життя: Осінні барви з ароматом кави

, , 27 коментарі
Традиція чаювання у бібліотеці - стара, як світ. Звичайно, наші колеги у Львові та Тернополі більш "кавові" баришні, а центральні райони країни мабуть  все ж таки більше вживають чай. Хоча, це ще не факт і було б цікаво зробити таке дослідження:-) Чим ми гірші за британських вчених? 
А ось коли я прийшла працювати на радіо, мої колеги всі, "поголовно", пили каву. 10 разів на день. Будь-яку. Розчину, заварну, з цукром чи без. Аби була. Я чесно намагалася пристраститися. Даремно. Щось та не те було у цій  розчинній каві. Не моє. Ось дома, заварну, з молочком - ляпота... Так  із спостереженнями і почав  виникати задум дізнатися про каву все і навіть трішечки більше. 
А потім була Арт-терапія з ароматом кави    від віртуальної подружки Ольги, яка просто натякала - потрібно здійснити свою  зустріч з пані Кавою. Якщо  під кожним словом вислову "Справжня кава повинна бути чорною як ніч, солодкою як гріх, гарячою як кохання і міцною як дружба... "  ви можете підписатися, тоді ця зустріч саме для вас...
Але спочатку була величезна підготовка: декілька місяців перероблялося маса інформації, знаходилися цікавинки, які досі не були широко відомі, підбиралася музика,  поезія, картини - і все у кавових тонах. Оформлення інтер'єру - теж важлива частина підготовки для створення сприятливої  атмосфери заходу.
Колектив не  знав, що саме готується, хотілося зробити сюрприз усім: адже завершується осінь, попереду напружений місяць здачі звітів та планів, людям потрібно віднайти запас бадьорості та відпочити душею. Але без друзів неможливо  зробити ніяку справу. Творча група і мої надійні  помічники під кодовою назваю "Баристи" напередодні заходу творили дива:-)  
Ножиці, мереживо, супер клей і ось що вийшло...
Ось такі кавові свічники були прикрасою на столах.

До речі, оця маленька "штучка" біля цукерок, це ніщо інше, як чарівна лампа Алладіна. Всі присутні мали можливість потерти носик лампи і отримати салфетку із мудрим висловом, якій обов'язково протягом року має здайснитися  у вашому житті.  Подивимося, що випало мені?
"Оглянитесь, Ваше счастье совсем рядом". Ну, звичайно, ось воно, моє щастя:-) Працює  думка, як же вибудувати сюжет про все, що тут відбувається?
Не забули ми і про рецепти приготування цього чарівного напою. Кожний міг взяти із собою на пам'ять кавову листівку, а потім обмінюватися рецептами, яких було підібрано  до 20 штук. 
Кавова інсталяція  - справа рук  однієї з наших улюблених читачок, мого  класного керівника і кавової чарівниці Валентини Йосипівни Сливоцької. 
Недарма ми зустрілися саме в останні дні листопада. Адже у цю пору, як правило, холоднувато. Але це тільки за вікном: якщо ви закохані, або щасливі, чи перебуваєте у солодкому очікуванні якогось дива, ніякій холод вам не завадить. Навпаки, негода може стати чудовим контрастом для насолодою напоєм, якому присвячена наша зустріч. «Немає кращого приворотного зілля, ніж звичайна кава, зварена власноручно. Коли чоловік її спробує, він уже нікуди не дінеться», - ці слова приписують Софі Лорен. Так чи інакше, щоб випробувати ефект кавової магії, немає кращого часу, ніж холодно пора року. Зізнаватися у коханні завжди просто, якщо дійсно любиш ... Каву ...  
А не выпить ли нам кофейку?!
С пенкой пышной до самых краев...
И чуть-чуть в него сахарку,
чтобы слаще казалось житье.
Солодка мистецька зустріч "Осінні барви з ароматом кави"  мала структуру кавового меню у затішній кав'ярні. 
Отже, наша   перша кавова чашка під назвою «Кава зближує людей». 
Як ви думаєте: вживання кави під час спілкування - просто традиція чи кава об'єктивно сприяє спілкуванню? Американські вчені абсолютно серйозно заявили: гарячі кавові напої сприяють зближенню людей. У ході експериментів виявилося, що люди, які тримають в руках чашку гарячої кави, на 11% більш схильні розцінювати співрозмовника як приємну людину, яка заслуговує довіри.
Більше того, виявилося, що має значення навіть температура напою. Невипадково кав'ярні для багатьох - місце зустрічей для спілкування. У кав'ярнях написана маса геніальних книг, музики і навіть картин. За чашкою кави народжувалися сім'ї та влаштовувалися державні перевороти. Сучасний діловий етикет наказує подавати еспрессо під час ділових переговорів.
Саме під  час нашої  первої  частини  зустрічі  лунала гарна  лірична музика, вірші на какову тематику і мудра притча про чашки заставила замислитися про сенс життя...
З такими  думками почали куштувати  другу кавову чашечку «Кавове натхнення», яка принесла нам знайомство-презентацію з   людьми, які володіють технікою малювання кавою.
Переглянувши цю презентацію, всі  змогли переконатися, кава - це не просто тонізуючий напій. Це ритуал, спосіб проведення часу, атмосфера, розмови, цікаві кавові історії. А ще, можливість усім вам зараз розкрити у собі унікальний талант кавового художника.
Малювати за допомогою кави нескладно. Я пропоную спробувати зробити мазок на папері і придивитися - чи сподобався відтінок? Додаючи воду, можна зробити кавову фарбу ще більш прозорою. Коли малюнок висохне, крім отриманого шедевра вас чекатиме ще один маленький сюрприз: малюнок вийде дуже ароматний!
До речі, ви знаєте, що зустріти рудого кота - добра прикмета? Зустрічайте!
Завданням для всіх було намалювати свого  рудого символа. Наші бариста роздають всі приладдя для малювання кавою.

Ось так дорослі  гості бібліотеки перетворилися на маленьких дітей, які із захопленням,  дехто висунувши язики, дехто намагаючись не схибити і точним рухом руки розмалювати свій маленький шедевр. 
Переможців, звичайно, не було. Головні  переваги - це гарний настрій, посмішки і позитив, який гості дарували один одному. Але все ж таки хочеться відмітити най...роботи.
Робота вдалого тандема - директора міської ЦБС  Людмили Володимирівни та бібліотекаря експериментальної  загальноосвітної  школи №4 Воробйової Лідії Олександрівни. Дівчата навіть придумали наступний штрих - вологий малюнок присипати сухою кавою і ось який оригінальний пузик у цієї киці.
А це роботи представників місцевих ЗМІ. І чому це цей котяра з таким залихвацько-бандитським  виглядом?:-)
На третій кавовій чашці красивий загадковий напис: «Цей дивовижний смак кави...» і ми змогли поринути у загадковий світ кави і дазнатися про відомих бариста. Ті, хто уважно переглядав презентацію і слухав ведучу, змогли без вагань відповісти на всі питання  вікторини і  отримати кавові призи. 
З вашого дозволу заглянемо в четверту чашечку під назвою «Мелодія вашого смаку».
Хтось любить чай, а хтось - каву. Ви коли-небудь замислювалися, чому улюблена дівчина завжди замовляє капучино, батько п'є тільки еспрессо, а кращий друг найчастіше воліє саме латте?
А яку каву любите ви? Адже і ваші кавові уподобання можуть багато про вас розповісти ...
Виявляється, між характером людини і його улюбленим напоєм існує взаємозв'язок.
З кавування можна отримати не тільки смакову насолоду, але і поліпшити свої психологічні навички. Особливо це стане у нагоді керівникам усіх рангів і тим, хто часто веде переговори. Керівнику достатньо деякий час поспостерігати, що п'ють його підлеглі, щоб скласти уявлення про їх характер. У тих, хто веде переговори, час на психологічні досліди обмежений. Тому не забувайте ненав'язливо поцікавитися у «протилежної сторони», якій каві вона віддає перевагу? Відповідь дозволить зробити висновок з найменшими помилками.
Слухаючи пісні про каву,  впізнаючи себе і своїх друзів по кавовим вподобанням, ми нарешті добралися до головної, пятої чашечки - приємне кавування та  неспішна бесіда  із друзями...
Кавовий настрій, кавовий аромат і любов до пані Кави - саме це панувало в останній  день осені  у нашій бібілотеці.

Пропоную для повної картинки переглянути відеосюжет ТРК ВІК.
«…вона повинна бути чорною, як ніч, солодкою, як гріх, гарячою, як кохання і міцною, як дружба»… Так свого часу висловився всесвітньо відомий Талейран про напій, смак якого вразив його у самісіньке серце – чорну каву. Чи любите ви каву так, як люблять її ті, хто зібрався ранішнього четверга у читальній залі центральної бібліотеки? До храму книги городян привели витончені кавові аромати, бажання дізнатися більше про цей напій та наповнити душі неповторним кавовим настроєм. За ствердженням вчених (а вони, як відомо люди серйозні), гаряча кава сприяє зближенню людей. Стіни місцевої бібліотеки не раз слугували місцем, у котрому лунала віршована й музична лірика, велися неспішні розмови і взагалі панувала атмосфера затишку й тепла. Беручи до уваги унікальність напою, ковток якого зупиняє час, натхненниці зустрічі, запропонували усім бажаючим вчергове зігрітися, але цього разу вже за допомогою кави.
Тетяна Кущук, провідний методист Бердичівської міської ЦБС: «Чашка запашної гарячої кави додає бадьорості і енергії сонливого ранку, днем вона може забарвити прісний обід, а ввечері – додати затишного спілкування з друзями. Саме таке компанія зібралася сьогодні в нашій залі, аби поспілкуватися, розповісти один одному свої фірмові рецепти приготування цього прекрасного напою, ну і, звичайно подарувати один одному кавовий настрій. Ви не замислювалися чому, наприклад, дівчина у кав’ярні замовляє «капучіно», ваш батько любить «американо», у той час, як ваш друг надає перевагу «латте»? Існує тісний взаємозв’язок між характером людини і кавою, котру вона обирає.»
Скільки успішних справ було започатковано завдяки чашечці кави? А скільки книг, картин та чарівних мелодій було написано в оповитих кавовими пахощами кав’ярнях? За гарячими філіжанками планувалися державні перевороти, повсякденні посиденьки за кавою згуртовували колективи не гірше, аніж святкові корпоративи. І ще один, не менш важливий, «кавовий» привілей: цим напоєм людина може порадувати не лише себе, любиму, а й того, хто їй по-справжньому дорогий. Ось така ця кава…
Валентина Сливоцька, гостя заходу: «Вона робить людей добрішими, робить наш світ кращим, а життя солодшим. Саме бібліотекарі нашого міста, які протягом року також намагаються зробити наше життя яскравим і справжнім, вчать цінити нас дане нам Богом. Не ремствувати на негаразди, а вміти цінувати краще, що у нас є. Вони вчать нас правильно жити. Сьогодні тут зібралися однодумці – люди, які люблять не лише каву, а люблять життя, люблять брати з нього найкраще і обдаровувати цим найкращим інших.»
А подарунки тривали… Черговою порцією інформації, котра стала відкриттям для багатьох присутніх, стала розповідь про не зовсім звичайний вид живопису. Так, виявляється, кавою ще й малюють і роблять це настільки майстерно, що залишається одне – притихнути і замилуватися прекрасними «кавовими» картинами. Карен Еланд, Енжела Саркела, Енді Саур та Ірина Лічіс. Хтось із цих майстрів використовує суто «еспрессо», хтось – виключно спеціальний сорт вартістю 450 $ за кілограм, хтось – «малобюджетну» розчинну каву.
Хочеш відчути себе «кавовим» художником? Будь-ласка: ось пензлик, стаканчик з кавою і вперед до щастя! Його новоствореним художникам повинен був принести рудий кіт, котрий на рудого, власне, мав перетворитися під мазками малювальників. Скільки ж всього можна випробувати, отримавши звичайне, на перший погляд, запрошення на ранкову каву…
Лілія Ясинська, гостя заходу: «Взагалі приємно, коли день розпочинається з кави: це дає заряд енергії, допомагає прокинутися, а особливо приємно скуштувати цей напій у такій приємній компанії. Я щиро вдячна організаторам цього чудового заходу: дуже цікаво, багато нової інформації, чудові вірші, музика, ну і, звичайно, смачна кава.»
Запросивши у гості Вікторію Ісаєву, автори ідеї «кавової» зустрічі поцілили прямісінько у «десятку»: про каву ця жінка може розповідати безкінечно. В її родині розмови за чашкою гарячого напою – то цілий ритуал.
Вікторія Ісаєва, гостя заходу: «Когда я прихожу к маме, у нее всегда на столе горит свеча и стоит блюдце с кофейными чашечками. Приходят гости – друзья, соседи – и мы пьем кофе. Все вопросы в нашей семье решаются только за чашечкой кофе. Этот напиток – божественный: он бодрит, приносит и радость, и настроение на весь день. Если вы берете в руки чашечку кофе и думаете о хорошем, то заряжаете ее очень позитивной энергией. Выпиваете – и это добавляет вам и сил, и здоровья, и радости в жизни.»
«Хто п’є каву, той неодмінно опиниться у раю». Це вже арабські купці... Ці мудрі чоловіки точно знали, що може подарувати їм рай на землі. Звісно, жінки. «Зрозумієш» каву – зрозумієш жінку, а останнє буває часом ой, як нелегко. Ось, наприклад, місцеві фахівці бібліотечної справи: про любов до кави розповідають пристрасно й натхненно, а виявляється, що…
Тетяна Кущук, провідний методист Бердичівської міської ЦБС: « Особисто я каву не люблю, віддаючи перевагу чаю. Саме тому, власне, і підготувала цей захід: хотіла дізнатися про напій більше, розповісти про нього людям, донести до них любов до кави. Існує вислів, що його приписують Софі Лорен: «Кава, власноруч заварена жінкою, здатна причарувати чоловіка». Я – жінка, тож маю володіти всіма подібними секретами.»
Оповиті п’янким ароматом, гості ранку кольору кави зізналися: бібліотекарям вдалося «здійснити замах» на їхні душі. І відбулося це солодко й ніжно. Тож скільки коштує чашка кави і чого вона варта? Хто його знає… Наче й нічого, а наче й ціле життя. Адже відкриває стільки можливостей…

Автор: Олександр Єжель
Камера: Юрій Гавриш

27 коментарів:

  1. Начинаю любить кофе. Раньше я была (можно сказать) равнодушной к этому напитку.
    А теперь ближе к искусству: очень понравились две картины - директорский "котик с пузиком" и "котяра" с логотипом местного СМИ:)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ага, так ты так удачно скрывала свое равнодушие?)))
      Относительно "хитов-котов" - есть идея сделать выставку сих творений:-)

      Видалити
  2. Таня, и как мне жить после всего,что вы тут понатворили?! Кофе и коты - это мое. без первого и второго не мыслю жизни своей. Утренний кофе - больше часть ритуалаю Вряд ли он тонизирует лучше,чем чай. Люблю, кончено же, варёный. Могу, тк и быть, латте или капучино.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я думаю, тебе все-таки придется приехать к нам на пару недель. Мы тебе и первое, и второе "твое" в излишке предоставим.
      Смотри сл. пост - там будет о связи между характером и любимом сорте кофе.

      Видалити
  3. Зайшла ще раз - вдихнути кавового аромату. Бачу - у Спокусниці вже зима, дивлюсь на календар - точно:)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Тебе ще чекати сьогодні у гості? заварю чай і каву - будемо смакувати))) Перші дні зими із дощем святкувати

      Видалити
  4. Повеяло кофейным ароматом,
    изысканным и мАнящим теплом,
    когда Душа той нежностью объята,
    что заслоняет весь собою дом...

    И ты вдыхая кофе аромат,
    блаженно улыбаешься кому-то.
    Смакуя сей божественный нектар,
    ты говоришь...."Родная, с добрым утром!"

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Аленочка, твое кофейное настроение украсило бы наш вечер...
      Стихи, как всегда, теплые, душевные

      Видалити
  5. Танюша, я вражена! Оце так захід! Як цікаво і зовсім по-іншому ти підійшла до ідеї про каву. Мені так все сподобалось, просто немає слів! А можна скористатися ідеєю розмальовки кавою? Мені вона дуже сподобалась.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Олечка,звичайно можна! це ж ти мені показала світ кавового мистецтва:-)Я завтра виставлю і сценарій, і всі розмальовки, і презентації у наступний пост

      Видалити
  6. «…вона повинна бути чорною, як ніч, солодкою, як гріх, гарячою, як кохання і міцною, як дружба»… - какие слова, сразу хочется пойти на кухню, взять турку и приготовить себе маленькую чашечку кофе, сесть с книжкой и наслаждаться каждым глотком! Спасибо. что рассказали о таком чудесном мероприятии

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ольга Николаевна, так не откажите себе в этом маленьком удовольствии... Самый вкусный глоток сделайте за нашу дружбу:-)

      Видалити
  7. Замечательные идея и ее воплощение, очень нравится!!! Захотелось подготовить что-то подобное, порадовать душу. Если честно, люблю аромат кофе, а пить предпочитаю чай. Хотя все это дело настроения:)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Если все будет ок, завтра еще сделаю продолжение поста со сценарием и роликами, чтобы коллегам не надо было проделывать работу по поиску материала.
      И я - чаеманка, но каву теперь уважааааю! Даже утром сегодня пила-наслаждалась:-)

      Видалити
  8. Исключительно аппетитно, м-м-м!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ленусь, открой тайну: ты кофеманка или чаелюбительница?:-)

      Видалити
    2. Кофе сильно уважаю, но и от чая не отказываюсь, я люблю Earl Grey - с бергамотом. Это такая прелесть!!!
      Но самое главное, чтобы и к кофе, и к чаю была вкусная сладкая булочка! :)

      Видалити
  9. Філіжанка кави для мене – це не лише горнятко чорного запашною напою. Цей напій дарує бадьорість, гарний настрій, дарує насолоду своїм смаком та запахом.
    Кава небуденна як поезія, а поезія таємнича й манлива як аромат кави…
    А я люблю гарячу чорну каву,
    Солодку, з білосніжними вершками,
    Тримати її вранішньо ласкаво
    Спросоння розімлілими руками.

    Згадуєш чи мрієш про почуття й настрої, сумніви й рішення, далеку дорогу й затишний дім, чужі міста й близьких людей. Смак кави, усмішка одне одному у затишній кав’ярні… солодкий шоколад і терпкувато-гірка кава…

    Майже допита. Уже охолола.
    Кава стоїть на столі край вікна.
    Я – королева. Але без престолу.
    Я – не погана. Але не Вона.
    Знаєш, на каву я схожою стала.
    Осад на дні у душі не чіпай.
    Я – не жахлива. Я просто як кава.
    Хто ж тобі винен, що ти ЛЮБИШ ЧАЙ.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Чудова поезія, пані Людмило! Мені приємно, що Ви завітали на кавову вечірку, але чому не почитали нам ці гарні рядки про каву? Наступного разу на "біс"!
      Стосовно кави-чаю... Виявляється, кава з вершками/молоком - це моє. Але дуже рідко. Бо я все ж таки люблю чай:-)))
      Мені сьогодні завдяки кавовій зустрічі зробили подарунок у тему... Але про це - наступний пост:-)

      Видалити
  10. Як у вас класно!!! Я навіть відчуваю запах кави!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Було-то класно, але куди нам братися до вас, справжніх поціновувачів кави...

      Видалити
  11. Галина Козаченко3 груд. 2012 р., 22:21:00

    Ах, чашка кофе поутру!
    Ну, разве кто-нибудь не знает,
    Как люба сонному нутру
    Она, горячая, бывает?

    Что может так растормошить,
    Так мило день подать грядущий,
    Заставив бодро заспешить
    Хлеб зарабатывать насущный?

    Не выпьешь кофе – день пропал.
    Ты на работе вял и нежен.
    Случись какой-нибудь аврал –
    Втык от начальства неизбежен.

    А выпьешь – все кругом цветёт,
    Душа вальсирует, порхая,
    Пока какой-нибудь урод
    Не станет на ногу в трамвае…

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Галюня, можешь и не сомневаться - именно с этого стиха начинался кофейный балдеж!
      А кто научил меня ценить скрытые нотки в кофе?:-)
      Как тебе идея и воплощение?

      Видалити
    2. Галина Козаченко4 груд. 2012 р., 14:28:00

      Суперски! Еще пару-тройку таких мероприятий и я точно начну жалеть, что не живу в Бердичеве, чтоб ходить на все подобного рода междусобойчики.

      Видалити
    3. Если воплотим твою идею в жизнь, то скоро будем пить кофе вместе!:-)

      Видалити
  12. Таня Ружанцева8 груд. 2012 р., 20:12:00

    Супер, как жаль, что я не попала на это мероприятие.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Значит на следующие приглашения никаких отказов не принимаю:-)

      Видалити

Отправить комментарий

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!