Великий гешефт по-бердичівські

, , 10 коментарі
Бердичів завжди відрізнявся своєю оригінальністю та несхожістю на інших. Якщо усі потопають в снігах, виставляють зимові фото в соцмережах, то ми начебто в очікуванні весни - "бегут ручьи". Якщо всі у стані планово-звітньої кампанії, то ми саме розпочинаємо насолоджуватися життям: проводимо міжнародні літературні конкурси, на яких навіть поети  працюють в іншому напрямку - презентують читачеві  прозу. А все чому? Тому що в місті, де починається Україна, вже вдруге  таки відбувся конкурс "В городе Бердичеве".
Однойменний літературний конкурс має на меті надати можливість дебютувати сучасним авторам та прославити, увічнити в своїх творах Бердичів, як свого часу зробив це Василь Семенович Гроссман.
Бути першими завжди важко - як організаторам,  журі, спонсорам, так  і конкурсантам. Але я просто впевнена: мине якихось 5 років і брати участь у  цьому конкурсі буде надзвичайно престижно! Якщо замислитися про важливість самої ідеї, то переоцінити її неможливо. Адже молодим літераторам, сидячи десь у глубинці зі  своїми творчими замальовками, не дуже і легко вибратися на вищий щабель. А на подібному конкурсі виникає можливість показати себе. Організатор цих подій, засновник громадської організації "Добра справа", Юрій Балюк діє за принципом: "Аби стати успішним, потрібно зробити щось нове".  Ось він який у нас сУрйозний дядько:

Цей серйозний, гарний, молодий чоловік класний "тато" непосидючого 8-го класу. У школі викладає біологію, у вільний час захоплюється музикою, літературою (не раз друкувався у журналах) та гарними дівчатами. А ще я точно знаю, що наш Юра Балюк може бути таким:

Одним словом - різностороння особа:-)  До речі, нам з Юрою довелося працювати на LIVE FM, і до того ж - гарно працювати. Взагалі, на цьому конкурсі були присутні та задіяні (абсолютно випадково) декілька "радійних" осіб. Виявляється, ми не можемо не зустрічатися і поза межами радіо.  Але про інших - пізніше.
Нагородження переможців відбувалося досить урочисто та піднесено. Звичайно, усі хвилювалися. Втім, дивиться самі.


Відразу скажу: я дуже вдячна Юрію за те, що запросив мене долучитися до "першоджерел" цього дійства. Другий рік поспіль я маю втіху, задоволення та велику відповідальність, оцінюючи у складі журі конкурсні роботи. Адже це не лише цікава, а й надзвичайно важлива робота, від результатів якої залежить доля авторів. 


Ось мені надали слово і я хотіла за декілька хвилин встигнути висловити свої емоції, запевнити усіх, що конкурс проходить абсолютно чесно та принципово: члени журі  не знають жодного прізвища учасника, отримують усі роботи по пошті, тому непідкупні та діють за велінням серця. Для себе я визначила: ми оцінювали роботи за шкалою віддчутів: що було на серці під час читання творів, то і втілилося у таблицю результатів. Звичайно, майстерності, стилю, грамотністі  теж приділалася неабияка увага:-)
Минулоріч І місце посіла Олена Юрчик зі своєю роботою "Стук". За поданим посиланням ви зможете почитати її оповідання у повному обсязі.  А у читачів буде можливість розкрити І-й випуск антології  прози учасників і почути: стук, стук, стук...
Ковальчук Костянтин у 2013 зайняв ІІ-є місце за дощову прозу.
Літературне майбутнє Бердичева насправді вже почалося з нових імен. Давайте будемо знайомитися!

Я згадувала, що у цій дружній компанії дивним чином намалювалося декілька "радійчиків". Один із них - пан Мусік, він же Олександр Мусевич, звукорежисер LIVE FM.  Влітку  він щось надумався, узяв у руки мишку клавіатури, аби слова скласти в оповідання. (До цього у Мусіка були лише  музика, музика, музика) І...примудрився відразу посісти 7-ме місце.  Декілька фраз з його оповідання: 
"...Дівча пригорнуло мене і притулилось вустами до вуха. 
- Мм-мм-м, почала намугикувати мені. - оуу-уу-м...- вималювалась чарівна мелодія, з чого я почав розуміти, що це те, що вона хотіла мені сказати".
У нас є і дівча, і музика. 
Власною персоною - Катюшик, в минулому веселий дзвіночок вечірніх  ефірів нашої радіостанції. У теперішньому стані - голос дуету safe and sound. Красавчики! 


Ця парочка стала гарним музичним доповненням до літературного дійства:-)


...І тепер головне: декілька шрихів до портрету цьогорічної  власниці І-го місця у конкурсі - Тетяни Шпортун.  Молода, приваблива, творча, наполеглива, винахідлива. З дитинства любила читати книги, особливо класику. Мама-бібліотекар сприяла  цьому захопленню дочки. У результаті маємо перемогу! 


Коли я знайомилася із оповіданням  "Великий гешефт", не знала хто написав цей твір. Але знала наступне: якби мені до рук потрапила книга цього автора, я б її обов'язково придбала для своєї улюбленої книжкової шафи. А ще я для себе вирішила: якщо гешефт не стане великим на цьому конкурсі, я на наступний рік не зможу журити інші оповідання. Але у світі все ж таки існує справедливість! 
За поданим посиланням усі бажаючи можуть скачати та перечитати перші 7 робіт, які посіли призові міста. 
Щира дяка спонсорам цього літературного свята. Усі призи та подарунки забезпечили двоє депутатів – бердичівської міської ради Володимир Левандовський та обласної ради Олександр Нехворовський, а такожТОВ "Транзит С". Тепер у кожній бібліотеці міста буде по примірнику антології прози учасників конкурсу 2013, 2014 рр. 

Від себе особисто (як члена журі і просто людини, яка захоплюється творчими, непосидючими людьми) бажаю усім конкурсантам (теперішнім та майбутнім) цікавих творчих знахідок, натхнення, щедрої музи, і, головне, віри у себе!

Дорогі мої читачі! Я теж звертаюся до вас: ви стільки знаєте від мене про Бердичів, (а якщо навіть і не чули ані слова - просто вмикайте фантазію)... що настає час і вам братися за "мишку" і писати свою оповідь... Можливо, саме на нашому конкурсі  засяє ваша літературна зірочка?! 

10 коментарів:

  1. Тетянко, дякую за неймовірну статтю! Вона настільки домашня, що аж відчутно теплоту кожного слова! Після таких слів хочеться ще більше творити й радувати оточуючих!
    Дякую, пан Мусік)хД

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я у тебя вірю все твоє свідоме життя:-)
      Ваша парочка - найкраща! Я вас дуже люблю:-)
      творіть далі:-)

      Видалити
  2. Таня, спасибо! Замечательные новости в городе Бердичеве! ))
    Присоединяюсь к пожеланиям участникам и победителям. И самому конкурсу желаю процветать и развиваться! Доброе дело. Пример нам для подражания - и не только потому что у нас 15-й год Годом литературы объявлен... Заметить и поддержать талант - это так важно!

    Как хорошо конкурс назвали! Всё сошлось: и город, и то, что рассказ Гроссмана дебютный.... Здорово!

    Фильм "Комиссар" один из моих самых-самых любимых!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Наталочка, спасибо огромное! Ты так нас всегда поддерживаешь!
      У нас просто отменный организатор, за это ему большой респект

      О фильме "Комиссар" для тебя я помню:-)

      Видалити
  3. Праздник удался? :)
    Дальнейших вам успехов!

    И с наступающим новым годом! :)

    ВідповістиВидалити
  4. З Новим роком ! Миру і здійснення усій мрій, бажань і сподівань !

    ВідповістиВидалити

Отправить комментарий

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!