Мрійте разом із Всеволодом Нестайко

, , 5 коментарі
Ми щодня користуємося Гуглом. Хто сьогодні звернувся до цієї пошукової системи,  помітив: Googl відзначився новим "дудлом" на честь відомого усьому світу Всеволода Нестайка. 
Давно я не писала нічого про рідний Бердичів, як-то кажуть, були справи більшого масштабу. Але саме зараз хочеться повернутися  до малої Батьківщини, аби нагадати усім: людина, яка цьогоріч могла б святкувати свої 85, народилася саме у нашому місті. 

На одному із сайтів знайшла фразу: "Народився Нестайко в містечку Бердичеві, яке просто притягує письменників. Багато вже класиків там жило в різні часи: Бальзак, Конрад, Шолом-Алейхем, Рильський." 
За сімейною легендою, мама народила Всеволода в перерві між читанням Ремарка: Акушер, старий єврей, каже: "Мадам! У вас, здається, з’явився письменник!"
Отже, нам, бердичівлянам, дійсно таланить на визначні постаті, а Людина-легенда - Всеволод Нестайко був і залишається улюбленим письменником декількох поколінь, прикладом для наслідування багатьом молодим авторам.   

Твори Нестайка  увійшли до золотого фонду дитячої літератури. Своєю статистикою ці книги можуть здивувати будь-кого: вони видавалися 136 разів багатьма мовами світу, в незалежній Україні - 53 видання. Загальний наклад - понад 2 млн примірників. Не дивно, що Нестайко - лідер читацької аудиторії, а його твори є у шкільній програмі. Але вчителі та бібліотекарі всієї України можуть підтвердити: діти та юнацтво (та чого гріха таїти - досить часто і дорослі захоплюються творами цього автора) самі із задоволенням читають та перечитують Нестайка. Будучи неодноразово у місцевому журі на Всеукраїнському конкурсі на найкращого читача, спостерігала, що приблизно 1/3 учасників обирають презентацію творів саме цього письменника. Радість від читання книг, слава, визнання читачів, їх бажання ще неодноразово повертатися до спілкування з героями творів - все це Всеволод Нестайко отримав ще при житті. Напрочуд легкий, веселий, гумористичний у спілкуванні письменник мав сотні тисяч прихильників.  І взагалі, був Щасливою Людиною...
Як на мене, то твори Всеволода Нестайка - це саме той книжковий арсенал  дитячої літератури, який обов'язково має бути у кожній родині. 

Поки готувала пост, знайшла деяку гарно подану інформацію про письменника. Можливо, вам прийдеться у нагоді:

1. Презентації по творчості та життю письменника, секрети популярності автора серед читачів, характеристика героїв його творів. 
2. Статті, присвячені письменнику на сайті "Історичної правди" та  "Сімі'ї та дому"

Свого часу Всеволод Нестайко сказав:  «НЕ ЧИТАЮЧИ, ДИТИНА ПЕРЕСТАЄ МРІЯТИ».
Мені здається, що те саме можна застосувати і до дорослих...

5 коментарів:

  1. Мені імпонує Твій сьогоднішній пост!
    Як тільки включила Хром сьогодні, звернула увагу на картинку чоловічків з коровою. Була приємно вражена, що дудл сьогодні присвячено Всеволоду Нестайку. Аж мужові на роботу дзвонила розказати. Ми обоє в дитинстві зачитувалися його творами. Чесно кажучи, коли обирали ім'я для сина, пропонувала і Всеволод :-) Назвали ще краще, Маркіян :-))
    Думаю, що і зараз, книга з казками В.Нестайка буде чудовим подарунком для будь якої дитини!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, що ми з тобою на одній хвилі:-)
      Ви з чоловіком гарно зоригінальничали стосовно імені:-) Нехай Маркіянчик росте щасливим та веселим хлопчиком!

      Видалити
  2. Думаю не одна дитина виросла на творах Всеволода Нестайка. І дійсно його повісті та оповідання хочеться перечитувати знову й знову. У мене в бібліотеці є декілька його книг, то діти записуються в чергу аби взяти і почитати його неповторні "П'ятірку з хвостиком" чи "Незнайомку з Країни Сонячних зайчиків".

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Лариса, я дуже чекала хоча б одного коментаря від читачів із Росії - мені було цікаво, чи читають цього автора там. На жаль, поки мовчання...
      Звчиайно, ми всі виросли на творах Нестайка

      Видалити

Отправить комментарий

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!