А у нас жайворонки в'ються...

, , 10 коментарі
У щоденній метушні не помічала, що коїться на власному подвір'ї... 
А там - не те що "майже весна", як співає Вакарчук, а справжня пора розквіту та народження нового життя... Ще зовсім крихітні, тендітні, але такі милі перші квіти...
Хочеться позбавитися постійних настирливих думок, що десь там така страшна війна... Хочеться  лише миру... скрізь і назавжди.
А з чим завжди пов'язують мир? З надією та весною... Саме на минулу неділю, 22 березня, припало весняне рівнодення. А перед цим днем наші пращури святкували ЖАЙВОРОНКОВУ НЕДІЛЮ. Які святкові смаколики вперше спробувала  я приготувати, читаємо д-а-л-і...
В небі жайворонки в'ються,
заливаються, сміються,
грають, дзвонять цілий день,
і щебечуть, і співають,
і з весною світ вітають
дзвоном радісних пісень.
Ось вони на землю впали,
щось шепнули їй, сказали
і розтали знов у млі...
щоб глянути на диво,
виглядають полохливо
перші проліски з землі.

Олександр Олесь

Вже начебто не мала дитина, стільки всього розумного знаю, а доволі часто дізнаюся щось нове, цікаве про прадавні традиції. Так сталося і цього разу: натрапила я на пост про випічку "птахів". Те, що весну закликають, змалечку було відомо із казок, легенд та пісень. А ось "жайворонків" у моїй сімі'ї ніколи не пекли. Маю надію, що започаткую гарну родинну традицію.
На одному із сатів знайшла такі влучні слова про цю дивовижну пташечку.
"ЖАЙВОРОНОК - символ єдності Землі й Неба; він - співець хліборобського поля і небесної блакиті, бо своїм співом возвеличує хліборобську ниву до небес, а небесну блакить опускає до хліборобського лану...
Він - чиста «Божа птаха», яка приносить весну на поле, бо першим з польових птахів повертається з вирію. Поле, над яким співає жайворонок, в належний час обігріється теплим Сонцем і зроситься благодатними дощами. Вважається, що з прильотом жайворонка треба розпочинати оранку і сівбу. Кажуть, коли жайворонок співає високо в Небі, то він молиться Богу..."
Так як крилаті завжди були улюбленцями наших предків, то у обрядодії зустрічі птахів беруть участь дівчата і хлопці. Випікається весняне печиво у вигляді пташок - «жайворонків», голубків, які роздавали дітям... Дітвора, підкидаючи вгору жайворонків, промовляла такі слова: "ВЕСНА- КРАСНА, ІДИ ДО НАС"…

А ще я знайшла інформацію, що випечені із тіста фігурки складали у кошик та відносили до курника: вважалося, що кури будуть краще нестися. (Народ! може у кого є свійські птахи, то проведіть експеримент).
До того ж, є дані, що подібні "крилаті" вироби можна ліпити не лише на 22 березня, а й на 7 квітня (Благовіщення) та на Пасху. Тож у господинь є можливість побалувати себе та знайомих ось такими булочками. 
Рецепт доволі простий та легкий у виготовленні. Єдине попередження від мене: тіста виходить дуже багато (у мене пригода була майже як у казці братів Грім "Горщик каші" - тісто все "повзло і повзло", вийшло готового виробу аж 2,5 кг. Але на велику родину то добре:-)

"ЖАЙВОРОНКИ"

Замішуємо здобне тісто з наступних інгредієнтів: 
1 л теплої води
1 ст цукру 
1 ст олії
150 гр майонеза любої жирності
соль, мука
сухі дріжджі 1 пакетик  (краще звичайні, пресовані 50 г)

1. У невеликій порції теплої води розвести дріжджі з 1 ст л цукру, коли вони підійдуть "шапочкою", додати решту теплої води, цукор, сіль, майонез, олію, муку. 
2. Гарно вимесити тісто: муки потрібно стільки, скільки візьме. Помістити тісто у кастрюлю/миску з високими бортиками (я ділила на 2 міски), накрити целофаном, поставити у тепле місце. 
3. Приблизно за годину тісто готове до ліпки з нього пташечок. Я брала кусок тіста, розкатувала його на столі пластом товщиною приблизно 1 см. Стаканом робила кружеки (пробувала брати більшу посудину, але не раджу вам цього робити - вироби виходять великі і не зрозуміло на що схожі). А потім вирізала "деталі" як на фото. Получалися такі собі жайворонки-малята з розправленими та складеними крильцями. 
4. Дорослих птахів робила інакше: скачувала кусок тіста у джгутик та зв'язувала вузликом. Хвостик розрізала - викладала наче пір'ячко. 
5. Виклала птахів на деко, змащене олією. А "жайворонків" змащувала збитим яєчком.  
6. Звісно, що потрібно дочекатися, аби тісто ще раз підійшло... але дуже я поспішала на початок заходу і до того ж цих "пернатих" була така безліч, що я їх відразу  у духовку і все! Нема коли панькатися:-) Пеклися вони дуже швидко - хвилин за 10 були готові. Ви самі побачите: підрумянилися - і на волю їх...


Ось таке печиво порадувало мою бібліотечну родину читачів, яких запросили на свято (про це трохи пізніше). І раділи цим пташечкам однаково і діти, і дорослі.

Пташок викликаю з теплого краю,
Летіть, соловейки, на нашу земельку,
Спішіть, ластівоньки, пасти корівоньки!
Вилинь, вилинь, гоголю! Винеси літо з собою!
Винеси літо, літечко, зеленеє житечко,
Хрещатий барвіночок, запашний васильочок! 

Наступного разу  обов'язково посаджу парочку таких красенів на гілочку дерева - нехай усе буде по-справжньому....


10 коментарів:

  1. Нічого - вистачить на всю вулицю.
    Ще як моя донька була малою, в садочку проводили святковий ранок з цього приводу. Діти з такими печеними пташками закликали весну. Думаю, що й зараз проводять це свято.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Та їх за мить і не стало, цих жайворонків:-) захід у бібілотеці був гарний - на 45 чоловік. Люди із задоволенням пригощалися...
      Бачите, пані Людмило, у Вас у дочки було подібне, а повз мене ті пташечки пролетіли другою стороною...лише зараз "впадаю" в дитинство:-)

      Видалити
  2. Ех... З такими смачними постами ніколи не вдасться сісти на дієту ;)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ларисо, вона тобі треба, та клята дієта?:-)))

      Видалити
    2. Та то вічна тема! Прям як в анекдоті - напишу на листочку паперу слово "дієта", покладу на стілець і буду на ній сидіти)

      Видалити
    3. Ти і так гарна жінка, кидай усі ті папери та дієти:-)

      Видалити
  3. Так от чого у тебе склероз - ти була зайнята такими чудовими справами! Теж хочу жайворонка!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Склероз ще не так проявляється)))) я в обід забуваю, що вже бачила директора зранку і по-новому йду з нею вітатися і пАгавАрить)))

      Видалити
  4. Ооооо какие у вас вкусности летают! ;)

    ВідповістиВидалити

Отправить комментарий

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!