Бальзак повертається до Бердичева...

, , 7 коментарі


В житті всесвітньовідомого французького романіста Оноре де Бальзака Бердичів став місцем, де збуваються мрії і сподівання. Адже саме тут він взяв довгоочікуваний шлюб зі своєю "Північною зорею - Евеліною Ганською.
А мені залишається тільки по-доброму позаздрити ЧУМработнице, яка встигає одночасно скрізь. І доведеться, мабуть, замовити сапожки-скороходи, аби встигнути на дві роботи і ще й на всі визначні події у місті. Але це я, так, сама себе втішую з приводу того, що особисто не потрапила на відкриття пам’ятника великому романісту.
Тому... ви мене зрозумієте, якщо я просто виставлю сюжет від  ТРК ВІК

Більш всього мене  гріють наступні слова:
Ів Ганьо, директор будинку Оноре де Бальзака (м. Париж, Франція): «Священних місць, які мали надзвичайно важливе значення для Бальзака 4: 2 знаходяться у Франції (будинок Бальзака і його будинок в місті Саше) і 2 в Україні (костел св. Варвари та Палац у Верхівні). Звичайно, що будинок Бальзака у Парижі мав для письменника велике значення. Там він написав “Людську комедію” та багато інших творів. Але в Україні було його серце і для нього це було найважливіше.»


Приймати у себе делегатів із Франції Бердичів, здається, вже звик. Цього разу з короваєм біля міської ради зустрічали радника з питань економіки Посольства Франції в Україні Бернара Петро, директора будинку Оноре де Бальзака в Парижі Іва Ганьо, головного інвестора Комплексу Оноре де Бальзака Жана Роша та інших шановних гостей з Франції. Приїхали вони, аби відзначити разом із бердичівлянами історичну для міста подію — відкриття пам’ятника всесвітньовідомому французькому письменнику Оноре де Бальзаку. Перед початком відкриття було проведено невеличку прес-конференцію, під час якої гості та керівники міста ближче познайомилися та розповіли журналістам, якими зусиллями зводився Комплекс у Бердичеві. Взагалі, будівництво Комплексу виявилося результатом такого собі парі між Василем Мазуром та Жаном Рошем, зазначив останній. І дуже добре, що це парі переросло в гарну ідею, що успішно реалізувалася.
Після конференції французам запропонували відвідати костел св. Варвари, де колись повінчався з Евеліною Ганською Оноре де Бальзак. А навпроти костелу, безпосередньо біля Комплексу імені письменника, вже чекали на хвилюючу подію — відкриття погруддя.
Як годиться на подібних урочистостях, із вітальними словами до присутніх звернулися представники влади.
Василь Мазур, Бердичівський міський голова: «Я думаю, що цей день запам’ятаємо ми усі. Це ще один крок до відродження слави міста Бердичева і ще один крок до гарного майбутнього нашого міста. Я всіх вітаю зі святом і переконаний: цей центр буде центром міжнаціонального спілкування, центром розвитку мистецьких зв’язків між Україною та Францією.»
Йосип Запаловський, голови Житомирської обласної ради: «Відкривається пам’ятник, а з часом і культурний центр Франції в місті Бердичеві. Приємно, що відомий французький письменник Оноре де Бальзак обрав Бердичів. Тут він пов’язав своє життя з Евеліною Ганською. Дійсно, подія, яка відбувається у Бердичеві, є свідченням того, що розвиваються культурні зв’язки між Україною та Францією. І не лише культурні, а й економічні.»

Відкриття пам’ятника, а згодом і самого Комплексу, це лише початок тісної співпраці між Бердичевом і французькими інвесторами. Результати першої роботи — вже є, каже Жан Рош.
Жан Рош, президент компанії “БЕТЕН Інтернешнл”: «Цього моменту ми чекали вже кілька років. Ви, мабуть, також помітили, що тротуари були захаращенні будматеріалами. Але, зрештою, наша споруда виросла і ви бачите монумент Оноре де Бальзака. Звичайно, що все це було практично неможливо здійснити без підтримки міського голови, за що йому я дуже вдячний.»
Ів Ганьо, директор будинку Оноре де Бальзака (м. Париж, Франція): «Священних місць, які мали надзвичайно важливе значення для Бальзака 4: 2 знаходяться у Франції (будинок Бальзака і його будинок в місті Саше) і 2 в Україні (костел св. Варвари та Палац у Верхівні). Звичайно, що будинок Бальзака у Парижі мав для письменника велике значення. Там він написав “Людську комедію” та багато інших творів. Але в Україні було його серце і для нього це було найважливіше.»
Бюст виготовив заслужений художник України Василь Фещенко. Перерізання червоної стрічки — і погруддя відкрито для присутніх. Тепер новий пам’ятник прикрашатиме місто Бердичів і робитиме його ще привабливішим для гостей.
А сам Комплекс відкриється перед Новим роком, мають надію французькі інвестори. Якщо так станеться, то у бердичівлян з’явиться ще одне місце для проведення відпочинку та свят.

Автор: Ніна Сільченко
Камера: Андрій Пеньківський

7 коментарів:

  1. Какие вы,бердичевцы,однако,интеллектуалы.Бальзак уих! Да.. уж, как сказал бы Киса Воробянинов:-)

    ВідповістиВидалити
  2. Галина К;озаченко4 лист. 2011 р., 10:15:00

    Я, звичайно за інвестиції, тільки мені не зовсім зрозуміло, чому культурний комплекс в Бердичеві інвестують іноземці? Невже наші справи настільким погані, що для можновладців (Мазура це не стосується) та забезпечених людей все байдуже, окрім власної кишені?Ну що ж, будемо ще чекати "доброго дядечка" з Франції, щоб облаштувати як належить палац у Верхівні.

    ВідповістиВидалити
  3. Галина Козаченко4 лист. 2011 р., 10:22:00

    Ні, я не зовсім справедлива. 30 вересня цього року у Радомишлі (Житомирська обл.) відкрито історико-культурний комплекс "Замок Радомисль". Це справа доброї волі, щедроти душевної ті фінансової Ольги Богомолець. Тож не все ще втрачено, хоча і тут вандали з мандатами встигли брудну справу зробити.
    Сподіваюсь, що до Радомишля помандруємо разом із Спокусницею, краще за все влітку - природа просто надзвичайна!

    ВідповістиВидалити
  4. Ось і ще одна причина відвідати Бердичів :)

    ВідповістиВидалити
  5. ЧУМработница, остается только добавить словами Эллочки:
    Хо-хо! Знаменито. Кр-р-расота!

    Да, мы, бердичевляне, такие - с Бальзаком:-)

    ВідповістиВидалити
  6. Галина К;озаченко, ты знаешь, хочеться пройти по улицам города и сделать опрос среди молодежи "Кто такой Бальзак". Честно. Вернусь из отпуска, займусь этим. Дядечки из Франции с денежками - это хорошо. Но знание и причастность - важнее.

    ВідповістиВидалити
  7. Ochumelaya, їх взагалі - дуже багато! Тому не зволікайте - чекаємо у гості!

    ВідповістиВидалити

Отправить комментарий

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!