Ах, Одесса, жемчужина у моря!

, , 4 коментарі




Останній місяць літа багатий на подорожі: всі колеги намагаються поїхати на відпочинок до моря. Тому і ми за побажаннями Ганни  вирішили віртуально відпочити в Одесі.

 

Сьогодні ми подорожуємо до Одеси, куди їхати можна по-різному. Цього ніхто не заперечує. На літаку, поїзді, автобусі ... Бажаючі можуть продовжити. Я пропоную свій фірмовий варіант подорожі разом із програмою «Збирай валізу!»
"Я вам не скажу за всю Одессу, вся Одесса очень велика". В принципі і для чого це робити? Всерівно так розповісти про «перлину у моря», як це роблять самі корінні одесити просто не можливо. Солоне море, величаві каштани, кудряві скрипалі….Це все Одеса. Незвичайне місто України, в якому є все, місто - де поєдну’ється непоєднуване. І все завдяки тому, що тут живуть люди веселі, дотепні і життєрадісні.
Розпочати прогулянку варто із Соборної площі. 
Спасо-Преображенський Собор - гордість одеситів, краса і одна із головних визначних пам'яток Одеси. Навколо нього розташовується сувенірний ринок.
У кварталі від Соборної площі розташована всесвітньо відома вулиця Дерибасівська, яка вважається центральною у місті. Названа вона так на честь першого градоначальника Одеси де Рібаса, який розробляв план побудови міста і брав участь у його будівництві. 
Поруч з Дерибасівською розташований міський парк, він же міський сад. Тут можна сфотографуватися на 12-му «золотому» стiльцi, що стоїть на «площі ім. Остапа Бендера» (за розмірами вона дуже скромна — 3 квадратних метри). Чи посидіти біля симпатичного фонтану або поруч iз Леонідом Утьосовим.

Якщо пройти до кінця Дерибасівської і звернути вліво, потрапите до Одеського оперного театру. Цю будівлю ви точно не прогавите. Вона виконана у стилі віденського "бароко". Фасад театру прикрашають різні скульптури героїв грецької міфології, а по фронтону встановлені бюсти геніальних творців літератури і мистецтва: Пушкіна, Глінки, Грибоєдова, Гоголя. 
Недалеко від оперного розташована одеська міська рада, біля якої можна побачити пам'ятник з цікавою історією - пам'ятник апельсину, який врятував місто. І це не жарт.

Скульптурна композиція зображує доленосний момент у житті Одеси, коли імператор Павло призупинив фінансування будівництва міста. Тоді одесити піднесли йому небувалий на той час подарунок - чотири тисячі найкращих грецьких апельсинів. Подарунок настільки сподобався Павлу, що цар виділив гроші, і будівництво міста продовжилося. 
Від будинку мерії, вздовж моря тягнеться ще одне чудове місце для відпочинку та прогулянок - Приморський бульвар. Особливо цікаво тут ввечері, коли все світиться вогнями. 
Йдемо далі... Приморський бульвар виводить нас прямісінько до засновника Одеси і символа міста - пам'ятника Дюку Де Рішельє. Це справжній талісман міста - біля нього призначають побачення і зустрічі, загадують бажання ... 
Звідси відкривається гарний краєвид на Потьомкінські сходи і Морський вокзал. Щоправда в самих сходах я не побачила нічого особливого, але прогулятись ними варто. Потьомкінські сходи в Одесі увійшли в десятку найкрасивіших сходів Європи.
В кінці Приморського бульвару знаходиться Воронцовський палац, ще одна архітектурна родзинка Одеси. Поруч - Тещин міст.


Побудував його перший секретар обкому товариш Синиця. І не просто так, а щоб його тещі було зручніше до нього ходити. Звідси і назва мосту. І це не жарт. 
Взагалі, що тут говорити, в Одесі є що подивитись i кого послухати. 
Кожен, хоч би один раз побувавши в Одесі, відвіз в своєму серці її частинку, сподіваючись коли-небудь повернутися в місто на березі якнайсинішого в світі Чорного моря, тому що відпочинок в Одесі чудовий

4 коментарі:

  1. Это такой одесский юмор - жемЖучина? Так да,интесрено:-)

    ВідповістиВидалити
  2. Правильно, ЧУМработница!!!))))) Раз жемЖучина, так и интеСрено:))))) А если серьезно,то просто очепятка вышла:))) Виноват, исправлюсь!

    ВідповістиВидалити
  3. Ой, як я сумувала за цими віртуальними подорожами і ось нарешті! Ляпота!

    ВідповістиВидалити
  4. Ганнусю, то це спеціально до Вашого повернення, як відчувала, що скоро повернетесь:-) Саме Ви мені і замовляли подорож до Одеси

    ВідповістиВидалити

Отправить комментарий

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!