Да Вы оратор, батюшка!

, , 19 коментарі
Сколько раз вы сталкивались с ситуацией, когда в переполненном автобусе кто-то всколыхивал обстановку недовольством, а в ответ, как снежный ком, все обрастало руганью, визгом  и всеобщим испорченным настроением?
Сколько раз наши дети, делясь впечатлениями от прожитого дня в школе, грустно вспоминали неинтересный рассказ учителя? 
Сколько раз мы все попадали в руки  к такому консультанту в магазине, что не только уже не хотелось приобрести вещь, но и никогда не возвращаться в сей бутик? 
Сколько раз к нам на радио на кастинг и первые пробы приходили люди с чудесными голосами, но боялись рот открыть и слово сказать, тем теряя работу?
Сколько раз  вы попадали на встречу, сулящую много интересного, а в результате оказывались  заложниками нудного 2-х часового  выступления оратора?
А все от того, что нас никто не учит общаться...
В общих чертах, теоретически, мы это вроде и знаем, а на самом деле... Какие правила? Какие психологические моменты? О чем вы?  
Именно об этом на очередной встрече обучения "Библио-профи" шел разговор с  завфилиалами. Учиться общаться с окружающими нас людьми мы не будем, а вот коснуться темы наших профессиональных выступлений - обязательно надо! 
Заявляю на все 102%: порой методисты  из умных и правильных хотят на минутку превратиться на "сама ты, Таня, вредина", ибо обучение с юмором лучше воспринимается.  Вот такие вредные советы своим коллегам приготовила Спокусница.
Наверняка многие из нас хоть раз в жизни оказывались в ситуации, когда возникала необходимость выступить перед аудиторией с каким-либо «жизненно важным» докладом. И в этот момент в голове вполне могла родиться мысль: «Ну почему я? Я что, лысый, рыжий, крайний?» И, не дай Бог, твое выступление понравится, например, начальству! Так ведь потом с твоей шеи не слезут! Скажут, что ты прирожденный оратор и отныне твоя почетная обязанность - нести идеи в массы.
Итак, всем «крайним» и «рыжим» посвящается! Верный способ откреститься от вышеописанной миссии - с треском провалить выступление. Как это сделать? Если Вы действительно трибун от Бога - придется себя немного поломать. Но мои советы в этом помогут.

А теперь с серьезным выражением лица  можем  поговорить обо всех интересующих моментах публичного выступления.
Текст моего "методического выступления" на укр. языке, но переводчик в верху блога поможет всем справиться с этой проблемкой:-)  После того, как  изучены почти все подводные камни в науке публичного выступления, можно и расслабиться: пройти квест - Комплексное упражнение «Напиши самопрезентацию»  (см. задание ниже)
Всім коли-небудь доводилося виступати публічно. Починається цей досвід ще в дитинстві. Хтось в дитячому садку вже публічно читає вірші, хтось дитячого садка уникає. Але в школі ми усі стояли біля дошки.
Життя – наш головний публічний виступ. Тому і у професійній сфері, і у повсякденному спілкуванні важливо вміти вдало виступати перед публікою, вести дискусію та відстоювати власну думку, просто бути переконливим. Ми всі знаємо таких людей, які заволодівають увагою аудиторії з першої хвилини і не відпускають її до свого останнього слова. І нам теж хочеться такими бути. На щастя, майстерності публічного виступу можна навчитися. І наше заняття буде присвячено тому, як подолати внутрішню скутість і страх перед аудиторією, як зробити свій голос привабливим, а виступи – яскравими.
Саме у публічному виступі спрацьовує правило, що “найкраща імпровізація – це та, що заздалегідь добре підготовлена“. Для того, щоб публічний виступ був ефективним, необхідно дуже ретельно готуватися до нього. А технологій, які можуть допомогти, існує дуже багато.  З деякими з цих технологій ми познайомимся.
Найбільш відомим письменником про те, як навчитися "публічно виступати", є Дейл Карнегі. Декілька рекомендацій від нього не завадить.

Момент перший: як я виглядаю.
Важливо, щоб одяг був звичним. В абсолютно новому одязі ви будете почувати себе скуто. Цей момент дуже добре проявляється в театральному житті. Коли кілька місяців йдуть репетиції в звичайному одязі, а на сам спектакль одягаєш костюм - вилітає з голови все. Тому в театрі завжди робиться хоча б один прогін репетиції, але в костюмах. Те ж саме і з будь-якою публічною промовою. Потренуйтеся вдома говорити в тому парадному одязі, в якому ви будете на публіці.
Момент другий: подих.
Щоб заспокоїти свої нерви, які раптом починають поводитися неадекватно, добре звернути свою увагу на дихання. Перед виступом 10-15 хвилин подихати глибоко та із затримками. Глибоке і рівне дихання задасть вам певний тонус. Ви відчуєте себе більш впевнено і спокійно. Вже під час самого виступу дуже корисно перед якимось монологом зробити глибокий вдих і видих.
Момент третій: посмішка і постава.
Спробуйте боятися, посміхаючись. Під час усмішки організм не вміє боятися. Тому якщо відчуваєте наплив страху - посміхайтеся, в першу чергу собі. Постава також створює внутрішнє відчуття впевненості в собі.
Момент четвертий: союзник серед глядачів.
Коли я була маленька, мені вчителька завжди говорила перед виходом на сцену, що "на останньому ряду сидить дівчинка, читай для неї". Важливо вибрати в кінці зали людину, яка позитивно налаштована. І читати їй. Вона буде вашим союзником. Якщо вона посміхається і киває, значить, це вона. Краще, щоб вона була у кінці зали, тому що тоді свою промову ви будете читати всій залі, а не тільки першим рядам. Якщо такої людини немає, придумайте її собі. Виберіть своїм об'єктом пусте сидіння на останньому ряду, або ще щось неживе і виступайте для нього, бачачи в ньому вдячного слухача. Ні в якому разі не можна дивитися на негативних глядачів. Адже ви не винні в тому, що комусь щось не подобається.
Момент п'ятий: говоріть голосно і чітко.
Якщо ви відчуваєте, що страх сковує, починайте говорити свою промову перебільшено голосно і чітко, концентруйтеся на чіткості і відточеності звуків. Це психологічний прийом. Чіткість і гучність свідчить про вашу впевненості в собі. Відповідно, працює і зворотний зв'язок: ваша гучність і чіткість викликає у вас впевненість у собі.
Момент шостий: коли нема чого сказати, говоріть правду.
Іноді геть забуваєш, що говорити. Це непроста ситуація, особливо якщо ви працюєте з партнерами, як, наприклад, в театрі. Різні актори виходять з цього по-різному: хто починає говорити щось своїми словами, хтось намагається знаками просити допомоги у колег. Тут важливо не стушуватися. Глядач же все одно не знає, що саме ви повинні сказати.
Але якщо ви виступаєте зі своєю промовою, завжди можна виграти час, запитавши глядачів щось по тому матеріалу, який ви вже розповіли. Або просто відійти убік. Практично всі оратори знають величезну кількість анекдотів. Анекдотами можна заповнити будь-яку паузу і трохи "розбудити" глядачів.
Важливо не мовчати. Якщо зовсім все забулося, набагато краще сказати чесно, що вам необхідно зазирнути у свій план, ніж мовчати.
Момент сьомий: без плану можна тільки марити.
План обов'язково повинен бути. І він обов'язково повинен бути з собою. Навіть якщо вам не доведеться в нього заглядати, ніщо так не додає людині впевненості, як шпаргалка! Це те, що називається "міцний тил".
Момент восьмий: Хваліть себе завжди!
Як би ви не виступили, обов'язково хваліть себе після виступу. Заохочуйте себе, купіть собі подарунок, зводіть себе в кафе або зробіть собі ще щось приємне. Критики бути не повинно! На наступний день, коли в голові все вщухне, можна буде сісти і підсумувати, що можна було б покращити в своїх виступах. Але після виступу себе треба хвалити! Тоді наступного разу виходити буде не так страшно. А ще через кілька виступів вас уже буде тягнути на сцену.
Момент дев'ятий: що може бути гірше? Якщо сама думка про публічний виступ приводить вас в жах, є хороший спосіб. Уявіть, що ви виступили і все провалили. Що тоді станеться? Усі глядачі встануть і вийдуть із залу, або що відбудеться в гіршому випадку?
А тепер відчуйте: ви не померли? Ні. Іноді потрібно подивитися страху в очі, щоб зрозуміти, наскільки він безглуздий. Тепер, коли страх виявився не слоном, а маленькою мушкою, уявіть ще раз картину, в якій ви виступили блискуче. Відчуйте, як Ви стоїте, розпрямивши плечі, і навколо всі глядачі встали і вам аплодують стоячи. Ці приємні відчуття відчуйте своєю шкірою, спиною, обличчям, куточками губ, впустіть це захоплення в себе.
 
Презентація. Які помилки роблять презентатори?

Не потрібно дублювати інформацію, яка повідомляється в доповіді і на слайдах. Не варто бути голосом, супроводжуючим фільм для глухонімих або сліпих. Або те, або інше, а всі зайве - не є здорово.
Або ви визнаєте, що ваша аудиторія вміє читати, і обмежуєте інформацію слайдами, або погоджуєтесь, що аудиторія чудово чує, тоді можна обмежитися доповіддю. Слайди потрібно застосовувати для підкреслення ідеї, для ілюстрації її, для повідомлення додаткової інформації, але зовсім не в якості дублювання.
Багато презентаторів із зневагою ставляться до жестикуляції і рухів на сцені. Застигають перед мікрофоном, згорбившись і зсутулився плечі, наче вони роблять доповідь на партійному з'їзді, втикають носом у папери, і ніякими силами їх від цих паперів не відірвеш.
А якщо і відриваються, то сковзнуть по аудиторії поглядом і починають клацати ручкою, пристукувати носком черевика, а очі в цей час впираються в найдальший і темний кут приміщення, ніби там розташувався найкращий клієнт. Ні, там нічого немає, хіба що павуки.
Не слід також заштовхувати руки в кишені і стискати їх у кулаки. Навпаки, варто якомога частіше показувати аудиторії відкриті долоні. Це універсальний жест світу з найдавніших часів, позначення відкритості, заклик до довіри. Ми не настільки далеко пішли від мавп, щоб наша підсвідомість не реагувало на подібні жести.

Неповагу до аудиторії можна зовсім віднести до смертних гріхів презентатора. Ніколи не можна бути впевненим, що ваша аудиторія менш компетентна, ніж ви самі. Повірте, якщо ви проводите презентацію підгузників перед ясельної групи дитячого саду, то ці малюки набагато краще за вас знайомі з проблемою мокрих пелюшок. Тому - поважайте аудиторію, і вона відповість вам тим же . Ще Біблія рекомендує ставитися до інших так, як ви бажали б, щоб ставилися до вас. Не забувайте подібних рекомендацій.
Монотонна фраза, висловлена втомленим до смерті голосом, супроводжувана закачаними в передсмертній муці очима: «Спасибі за увагу, у мене все», - ніяк не може бути визнана гідним завершенням презентації.
Безліч презентаторів забувають про необхідність підтримувати зоровий контакт з аудиторією. Вони дивляться куди завгодно: у текст доповіді, на слайди, на асистентів - тільки не на аудиторію! У результаті публіка відчуває себе обдуреною і покинутою, в точності, як жінка, яку чоловік запросив у ресторан, а весь вечір провів за столиком з іншого дамою, та ще й танцював з нею. І жінці глибоко наплювати, що ця дама є не предметом ніжних почуттів, а діловим партнером, начальником, сестрою, нарешті. Вона знає одне - її кинули! Так само і аудиторія. Її не можна залишати без уваги ні на секунду!
Ще одна улюблена помилка багатьох - вживання надміру вигадливих слів. Думаєте, вони показують ерудицію презентатора? Нічого подібного! Аудиторія сприймає такі слова двояко: з одного боку, це здається проявом неповаги, а з іншого - некомпетенції, що ховається за нагромадженням дивних слів. Пам'ятайте, що справжній фізик зовсім не той, хто розуміє загальну теорію відносності Ейнштейна, а той, хто може пояснити її школяру.
Тому, готуючи свій виступ, приберіть заздалегідь всі слова, які здадуться вам неприродними. Говоріть так, як у звичайному житті - саме цей ораторський стиль найбільш кращий для сприйняття.
Досить часто презентатор, читаючи доповідь, бубонить його на одній ноті, забуваючи про контрасти в мові. Аудиторія чувдово засинає, хоча в доповіді є іскрометні фрази, потрібна частка гумору, та й взагалі тема - приголомшливо цікава.
Одна з найулюбленіших помилок презентатора - затягнутий виступ. Вже все сказано, аудиторія рветься або подивитися ближче на пропонований товар, або піти і подумати про предмет презентації на волі, або просто відправитися у своїх справах, а презентатор все ще продовжує говорити.
В результаті все, досягнуте презентацією, розчиняється димом, несеться вітром, і у слухачів залишається лише роздратування і бажання, щоб доповідач як можна швидше замовк. Не доводьте свою аудиторію до такого стану! Краще недоговорити щось, ніж сказати занадто багато. Краще закінчити раніше, ніж планувалося, ніж затягти виступ до того моменту, коли слухачі почнуть розбрідатися хто куди.
Сподіваюся, вам допоможуть мої поради! Бажаю успіху!
Комплексное упражнение «Напиши самопрезентацию»

Цель. Отработать навык составления самопрезентации и получить практику публичных выступлений.
Ход работы. Тренер объединяет участников в три группы. Каждая группа выбирает карточку с заданием (примеры карточек смотрите в методических материалах к тренингу). В каждой карточке указана роль оратора, аудитория, тема и цель выступления. Задача участников — написать самопрезентацию оратора.
Регламент выступления — 10 минут.
Далее от каждой команды выступает участник со своей самопрезентацией.
Карточки с условиями:
1. Аудитория — бабушки.
Тема. Чудо-крем от морщин.
Цель. Бабушки должны купить вашу продукцию.

2. Аудитория — колхозники. Тема. Достижения нашего колхоза.
Цель. Колхозники должны проголосовать за вас на выборах в председатели колхоза.

3. Аудитория — группа студентов.
Тема. Новогодний огонек.
Цель. Студенты должны подготовить номер художественной самодеятельности.

Без интересных, поучительных комменатриев не обошлось. А то, как здорово у ваших коллег выходит выполнить эти задания, убедитесь сами лично-практично! Фантазия буйно расцветает всеми красками! И пусть у вас все всегда получается!

19 коментарів:

  1. Светлана Петровна8 жовт. 2012 р., 12:49:00

    Очень понравились "вредные" советы, насмеялась от души. Я думаю, что каждый из нас хоть раз в жизни слушал такого презентатора. И вообще публичным людям надо читать эти советы перед выступлением-я думаю у некоторых текст и поведение поменяются до неузнаваемости.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. А еще когда врединки приправлены анекдотами о травке, то вАще, да?)))
      Вам еще или уже со мной не нудно?)))

      Видалити
  2. Гениальная фраза:" Краще закінчити раніше, ніж планувалося, ніж затягти виступ до того моменту, коли слухачі почнуть розбрідатися хто куди." На секундочку представила такую ситуацию:)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. А ты заметила, С.П., как у нас иногда резко все начинают хвататься за мобилки, бежать срочно на выдачу и пописать?) О чем это говорит?)))

      Видалити
  3. Тетяночка, спасибо! Вредные советы - не в бровь, а в глаз. Спасибо за мгновения публичных выступлений - просто находка для выступающего.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ольга Николаевна, рада, если врединки пригодятся в работе:-)

      Видалити
  4. Тань, все настолько кстати,что не представляешь! Завтра точно всех наповал убью своим супер-грамотным выступлением:-))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Мы все ждем от тебя, Ирусь, бомбы! Тебя, как оратора, потомки будут цитировать!

      Видалити
  5. А мне вот интересно, разве сейчас все еще бывают такие мероприятния, на которых долго и нудно делают доклады, как в старые советские времена? Сейчас, по-моему, люди научились ценить свое и чужое время?...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Леночка, буквально пару дней назад была у коллег, там такая нудотина...заснуть можно....40 минут текста, который можно было интересно изложить за 10 минут! либо люди не хотят жить по-новому, либо не научены общаться...

      Видалити
  6. Лена,три раза ХА! Вот конкретно сейчас сижу и слушаю такой доклад в исполнении китайского профессора. да еще синхронный перевод идет!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я представляю: ты, наверное, успеваешь и за китайским следить, и одновременно сравнивать точность синхрона!)))

      Видалити
  7. Цікава інформація! Треба спробувати себе в якості оратора, от тільки перед ким:)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Потрібно було балотуватися в депутати, 2 місяці така б вдячна аудиторія була!)))

      Видалити
  8. ЧУМработница, это - ужасно! Пошли в президиум записку с предложением и обращением к ораторам быть краткими и по существу! :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Лена, не хочу никого обидеть, тем более нарваться на международный скандал. Наверное, надо учитывать формат мероприятия. Завтра будет круглый стол. Надеюсь, будет диалог, а не чтение докладов, которые есть в сборнике.

      Видалити
    2. Лен, так члены начнут читать и комментировать эту записку еще час! А ЧУМработнице это надо?)))

      Видалити
    3. Ир, правильно: мы за мир во всем мире! Нарываться на неприятности не бум, прояви себя лучше в диалоге! Тебя так интересно слушать, что остальные темы уйдут на второй план!

      Видалити
  9. "Во время улыбки организм не умеет бояться" - классная мысль! Спасибо, посмеялась. Совет про новую одежду актуален, возьму на заметку.

    ВідповістиВидалити

Отправить комментарий

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!