Неповторне плетиво Анатолія Горобчука

, , 21 коментарі


Наша бердичівська земля багата на талановитих людей. Кожна книжка наших місцевих письменників, яка виходить друком – це приємна подія для Бердичева.
Є люди, яких не одразу помічаєш поміж сотень інших, а поговориш – і відчуєш: перед тобою особистість, багата внутрішнім світом людина. Саме такою людиною є автор книги, презентованої днями у центральній міській бібліотеці, наш місцевий краєзнавець, член міського фотоклубу «БердичевЪ», Анатолій Горобчук.
Анатолій Горобчук - людина відома в місті. Людина з небайдужою душею. Літописець життя міста Бердичева у мережі Інтернет. Сьогодні він гість Спокусниці.
За епіграф зустрічі взяла слова автора: «Мальовниче наше місто, красиве. І як багато містечок Волині, має давню і цікаву історію. Але чи знаємо ми про це, чи бачимо красу міста у повсякденній метушні? Ви пізнаєте місто таким, яким його бачимо та знаємо ми. Це - наше місто, це наш Бердичів». Настав час представити нашого гостя - Анатолія Петровича Горобчука.
Працює він у місцевому підрозділі Укртелекому. Є членом Національної Спілки краєзнавців України. Краєзнавчою роботою активно займається з початку 2000-х років. Перші публікації з’являються у місцевій газеті «Земля Бердичівська», з 2005 року приймає участь у науково-краєзнавчих конференціях, які проходять під егідою Національної Спілки краєзнавців України. Книга, котру сьогодні презентуємо, видана до 75-річчя утворення Житомирської області. Тираж книги доволі невеликий – 300 примірників, які розійшлися бібліотеками міста та району, навчальними закладами.
Анатолій Горобчук справжній подвижник краєзнавства, представник тієї категорії фахівців, які намагаються поділитися знахідками із громадськістю, не приховуючи їх під завісою «авторське право». Яскравий приклад – його сторінка в Інтернеті «Мій Бердичів», яка містить різноманітний матеріал з історії нашого міста.
Як добре, що випала нагода представити вам людину, яка залишається, як-то кажуть, "за кадром" і на радіо, і на сайті. Це Василь Котов, якій є технічним редактором ЛАЙВ ФМ і  відповідає за програмне супроводження сайту "Мій Бердичів". В цей день Василь прийшов привітати друга із такою приємною подією в його житті.
На зустріч із автором книги завітали друзі та знайомі, представники міської влади, краєзнавці, журналісти, вчителі, громадськість міста, читачі.
Питанням краєзнавства в нашому місті вже давно і плідно займається Павло Степанович Скавронський, директор ЗОШ № 11, голова місцевого осередку Всеукраїнської спілки краєзнавців України. Павло Скавронський високо оцінив працю автора: "Випуск цієї книги – це унікальна подія, такого ще не було. Анатолій Горобчук узагальнив усі попередні книги і якісно доповнив їх. Це видання є науковим. У книзі зібрано усі версії щодо дати заснування Бердичева та його назви".
Жінка завжди прикраса будь-якого свята. Тим паче, коли ця жінка освічена та розумна, ще й і краєзнавець. Привітати свого колегу до нас прийшла Мілада Вікторівна Мартинюк, член Національної спілки краєзнавців України, вчитель-методист гуманітарної гімназії №2, кандидат педагогічних наук. 
За плечима митця – яскравий і самобутній творчий шлях, районні, обласні та всеукраїнські фотовиставки. Мовою фотографії пану Анатолію вдається передавати внутрішній світ мешканців нашого міста, хвилювання, радість, любов, доброту, віру, передчуття, пристрасть і надії. Старі й нові будівлі Бердичева із фоторобіт Анатолія Петровича розмовляють з тими, хто цікавиться краєзнавством. 
Кажуть, щоб зрозуміти митця, треба побувати у нього на батьківщині, зазирнути в його дитинство. Нам поталанило, майже всі ми народилися, виросли і живемо в одному місті. Найкращому місті на Землі.
Фотографії Анатолія Горобчука – це історія Бердичева, які переносять нас у минуле, радують сучасністю і взагалі не можуть залишити глядача байдужими. Зараз ми з вами зможемо переконатися в цьому.
Закінчити розповідь про це нове видання я хочу словами письменниці Тетяни Шадріної: "Стежки, якими йдуть життям люди, мережать історію. Від цього вона багатовекторна і нагадує плетиво, де нитки то переплітаються, то розходяться, щоб ще колись, можливо, перетнутись знову. Написане мною мені теж нагадує: мереживо - кольорове, а не одноколірне. Бо таким є життя, і таким я його прагнула показати через долі моїх подорожніх".
Яскравим і несхожим на інші мереживом вплітається в історію Бердичева доля і творчість Анатолія Горобчука – людини, котра створює своє неповторне плетиво, не лише ловлячи на об’єктив фотоапарату миттєвості людського життя, а виступає у ролі літописця життя рідного для нього й усіх нас Бердичева.
Фоторепортаж із презентації книги  Володимира Поліщука
Ознайомитися з книгою в електроному вигляді ви можете на сторінці  сайту "Мій Бердичів", у друкованому вигляді вона представлена у фондах бібліотек міста.

21 коментар:

  1. Вот посмотришь на настоящие фотоработы и становится стыдно за свои каляки-маляки. Буду стараться..

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Неправда! У тебя тоже крутецькие фотки! Просто пан Анатолий ко всему прочему еще и об истории родного города вон какую научную книгу издал. Стоит и тебе о НАО подобный труд сотворить, сразу в фото искусстве будут одни шедевры.

      Видалити
  2. Дааа, фотографии классные! ЧУМработница, ты не переживай, и у тебя все хорошо получается!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Девчоночки, не поленитесь, пройдите по ссылке в посте на сайт. Там в фотогалерее есть такие шедевры!
      Я Ирину тоже поддерживаю. У нее серия о Питере - просто бомба!

      Видалити
  3. Світлини п. Анатолія, на мою думку, виконані з любов’ю не тільки до рідного міста, вони переповненні великою любов'ю до життя. Добре, що є у вашого міста такі літописці, адже краще побачити історію, ніж сто разів її почути.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Олечко, я думаю п. Анатолій буде дуже радий, якщо прочитає про таку оцінку. Він дуже скромна, але дуже талановита людина.

      Видалити
  4. Галина Козаченко20 лист. 2012 р., 09:36:00

    Посмотрела на эти фотографии и вспомнила еще одного замечательного фотожурналиста, писателя Виктора Коржука, который к сожалению уже ушел из жизни. Как здорово, что находятся люди, которые видят то, что мы в повседневной суете не замечаем. Как здорово, что они настолько талантливы, что подчиняют нас своему таланту и заставляют взглянуть на привычное другими глазами.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Коржук - это еще одна страница нашего города...
      А прекрасное - мы, скорей всего, тоже видим...просто еще не доросли до того, чтобы реализовывать в жизнь...

      Видалити
  5. Приємно, що у нас, в Бердичеві, є люди такі люди, як А.Горобчук, П.Скавронський, М.Мартинюк та ін., які досліджують історичне минуле міста. Тому я хочу висловити подяку усім краєзнавцям за їх подвижницьку діяльність.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Всезнайочко! Підтримуєш, що і ми, люди, які несуть знання, інформацію у світ, повинні долучитися до цього?

      Видалити
  6. Бачила цю книгу, вона дійсно доповнена новими раніше невідомими матеріалами. А ще хочеться сказати про автора - така творча неординарна людина і одночасно дуже скромна. А фото його - дійсно шедеври. І взагалі - Бердичівська земля багата на таланти і працелюбних людей.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Моя дитина три вечора цю книгу "запоєм" читала. Чую містом розмови - люди купляють видання, передають один одному. Це - визнання.

      Видалити
  7. Галя, а ты что свою фамилию в ТОПе (Доске почета- прим. Светы) не видишь? Я - вижу - под №2:)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Завтра позвоню - разъясню главному КООРДИНАТОРУ в чем дело:-)
      Петровна, можно совет?
      Пробегись по старым постам....может ты где-то не наследила?)))

      Видалити
  8. Точно, и как я не догадалась!?

    ВідповістиВидалити
  9. Танюша, а как ты добилась в Топе коментаторов убрать себя? И я такое хочу. Поделись опытом.

    ВідповістиВидалити
  10. Наш край настільки багатий історичними подіями, тому й не дивно, що є багато небайдужих і зацікавлених людей, таких як А.Горобчук. Обов'язково познайомимося з електронною версією книги, дуже добре, що зараз маємо таку можливість.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. І вам дякую за щирість і зацікавленість. Дійсно, стільки історичних постатей через наші края пройшло...

      Видалити
  11. Наше! Вам!https://www.youtube.com/watch?v=7KBRQZF5vAg Из Бердичева! ЗдравиЯ Желаю!

    ВідповістиВидалити

Отправить комментарий

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!