Чи престижна сьогодні професія бібліотекаря?

, , 8 коментарі
Бібліотекар сьогодні в основному асоціюється із такою собі жінкою пенсійного віку, яка перебирає формуляри у порожній читальній залі. Але це зовсім не так. Декому здається, професія бібліотекаря полягає в тому, щоб просто взяти з полиці книжку і видати її читачеві. В більшості своїй люди вважають, що вже в такому місці, як бібліотека, будь-хто зможе працювати. А тому щиро дивуються з того, що бібліотечна професія вимагає знань, підготовки в спеціалізованому учбовому закладі. Але ж нині всюди сучасні технології, покладені на новітні системи. Мабуть це і є однією із причин, чому сьогодні «стародавню» спеціальність охоче опановує молодь.
Спеціальність книгознавця переважно хочуть здобути діти з інтелігентних сімей, яким не треба пояснювати, що таке книжка, інформація і розумова діяльність. Насамперед бібліотекар повинен любити людей і любити книгу. Оскільки бібліотекар працює з людиною, у нього повинні бути розвинені комунікаційні якості, інтелект. В університетах та інститутах навіть існує цілий цикл дисциплін, які вивчають ділову комунікацію, психологію, спецкурс бібліотечної психології, присвячений спілкуванню у бібліотеці. 
Так, престиж професії впав. Але спеціальність «бібліотекар» замінила сучасна назва «інформаційний фахівець». А такі можуть працювати у будь-якій установі, де є інформаційний центр. Хочеться поставити риторичне запитання: «Чи потрібні бібліотекарі сучасній Україні?» І одразу відповісти: «Бібліотеки існують вже понад 5000 років. Як же можна говорити, що це непотрібно! Тим паче, якщо ми будуємо високоосвічене суспільство». 
Наша професія дає змогу спілкуватися з людьми та допомагати їм. Працівник бібліотеки – перша людина, яка дізнається про новини у світі інформації. Люди, які працюють в цій установі, виконують почесну місію - вони несуть людям радість спілкування з книгою. 
Особисто мені подобається ця професія тому, що бібліотекар – це людина освічена, розумна та комунікабельна. Та і в більшості у професії бібліотекар, як то кажуть, жіноче обличчя. Сьогодні у бібліотечній справі залишаються лише ті, хто має покликання до цієї професії, любить її, цінує, не дивлячись на невелику заробітну плату. Проте, залишаючись працювати в бібліотеках, вони зробили вибір, який на ділі, а не словах доводить їх відданість духовній культурі. 
Мені дуже хочеться, щоб та молодь, яка ще не зробила свій вибір в отриманні спеціальності, побачила нашу роботу, як то кажуть, «зсередини». І можливо саме ви – молоді, розумні, креативні – через декілька років радісно зустрінете нас, своїх читачів, у затишних стінах українських бібліотек.
Сьогодні же у гості до майстра – бібліотекаря – вас гостинно запрошує бердичівська міська бібліотека і ТРК ВІК.







 

8 коментарів:

  1. Цікава стаття, дякую!

    А тепер щодо вашого блогу. Оскільки він бере участь у конкурсі, прийміть, будь ласка, коментарі від одного з експертів першого національного конкурсу блогів програми Бібліоміст.

    Отже, на мою думку, це непоганий авторський блог про книги, читання. Хотілося б більше зв'язку з бібліотекою. Наприклад, якщо ви рекомендуєте до читання книжки, то зазначити при цьому, чи можна їх знайти в бібліотеці, в якій тощо. Знову всі забувають про теги і категорії ( чи то я вже така зануда?-) От захочу знайти якийсь допис через рік, але без тегів або категорій навряд чи це мені легко вдасться. Пошук по сайту також варто додати.

    З найкращими побажаннями,

    Експерт конкурсу блогів програми Бібліоміст

    ВідповістиВидалити
  2. Чудовий допис, отримала велике задоволення, що останнім часом траплялося не так вже й часто :)

    ВідповістиВидалити
  3. Так, а коли вже на нашому блозі www.blog.lib.kherson.ua експерт зробить нотатки????

    ВідповістиВидалити
  4. Якщо можна - кілька слів про відео до статті. Ним, думаю, авторка бажала показати, що бердичівські біліотекарі зуміли поставити одне одному на службу двох "заклятих" друзів - Книгу і Телебачення)). Телевізійники намагаються розповісти про усі тонкощі професії бібліотекаря? Та цього ж, задавалося, не може бути! МОЖЕ! І з деяких пір у Бердичеві вже точно знають, що місцеві майстрині біліотечної справи - кваліфіковані спеціалісти, віддані своїй роботі люди і просто красиві жінки.
    Так що особисто я вже відчув легке тремтіння )). Світле, приємне, легке і невимушене відчуття спокуси)...

    ВідповістиВидалити
  5. Щиро вдячна усім за увагу до блогу. Приємно, що тема посту "зачепила", а шановному експерту конкурсу блогів програми Бібліоміст обіцяю - всі зауваження прийму довідома. Ми ще не чарівники, ми тільки вчимось:)

    ВідповістиВидалити
  6. Молодець, Тетянко!
    Із задоволенням прочитала, подивилась і щиро пораділа за твої успіхи. Недарма ми дуже любимо Бердичів та Бердичівську МЦБС!)))

    ВідповістиВидалити
  7. Так професія бібілотекаря ні чим не уступає вчителям.Та й заробітна плата 2000-3000 тисячі,а в директорів 4000 не мала.А я скажу, навіть бібліотекар грамотніший за вчителя.Тому, що бібліотекар опановує новинки,а вчитель взяв один урок і одне і теж саме говорить, тільки той вчитель, який самовдосконалюється, може щось дати нове учням. Особливо, коли почало все комп"ютеризовуватися. А вчителі старшого поколінння 50 і більше робити цього не хочуть.

    ВідповістиВидалити

Отправить комментарий

Вы хотите оставить комментарий, но не знаете, КАК? Очень просто!
- Нажмите на стрелку рядом с окошком Подпись комментария.
- Выберите Имя/URL. (Никто не любит анонимов!)
- Наберите своё имя, строчку URL можете оставить пустой.
- Нажмите Продолжить
- В окошке комментария напишите то,что хотели и нажмите "Отправить комментарий"! Спасибо!